Over

Aram Nietvelt (zaakvoerder)

Passie voor hout en hoogtes.

Van kindsbeen af ben ik gepassioneerd door hout. Kampen bouwen, klimmen in bomen en het in elkaar schroeven van kleine constructies.

Geen wonder dan ook dat ik na het behalen van mijn diploma Politieke en Sociale Wetenschappen aan de K.U. Leuven, op zoek ben gegaan naar mijn passie.

De eerste 5 jaar na mijn studies deed ik ruime ervaring op in de houtbouw en het maken van ambachtelijke houten trappen.

Haast toevallig heeft de boommicrobe mij gebeten. Eén dag werken in de boomverzorging werden er snel meer. Zo heb ik het vak geleerd zoals het hoort, niet uit de boekjes maar van bedreven collega's.

Onze visie

Ecologie als uitgangspunt

 

Natuur, we hebben er steeds minder van. Daarom is het belangrijk deze te koesteren. Bomen zijn de grootste groen elementen die we hebben en overleven generaties.

Bomen kunnen meestal goed genoeg voor zichzelf zorgen. Waar er toch een gevaarlijke sitiuatie ontstaat biedt boomverzorging de juiste oplossing.

In het verleden sprak men over boomchirurgie, maar deze leer is gedateerd. Een boomchirurg hield zich vooral bezig met het op mensenmaat behandelen van wonden en beschadigingen. Technieken zoals het afdekken en ontsmetten van wonden, het stutten en versterken met beton staal, ... werden vaak toegepast. Vaak was het voordeel van de ingreep kleiner dan de schade veroorzaakt door het verstoren van de natuurlijke afweermechanismen van de boom.

 

De boomverzorging zoals we deze nu toepassen is in grote mate gebaseerd op het onderzoekswerk van internationaal erkende wetenschappers als Alex Shigo en Claus Mattheck. Boomverzorging gaat uit van de natuurlijke capaciteit van bomen om met verwondingen om te gaan. Levend hout sluit zich af en zo wordt aantasting van verder weefsel voorkomen.

 

Het onbezonnen kappen van bomen is vaak ingegeven uit angst en verkeerde inschatting van de risico's.

Rond het snoeien en vellen van bomen bestaat echter een strikte reglementering. In vele gevallen is voor het vellen van een boom een stedenboukundige vergunning vereist.

Het kan zijn dat we het kappen van een bepaalde boom afraden. Een mogelijke reden hiervoor is de ecologische waarde van boom, die toe neemt met de leeftijd.

Indien er na grondig overwegen toch wordt overgegaan tot het vellen van een boom, proberen we dit op de meest efficiente, veilige en ecologische manier tot een goed einde te brengen.

Onze ecologische voetafdruk proberen we te beperken door in een beperkte straal rond Leuven te werken.

ETW-certificaat

Vakkennis

Certificering

  • Officieel bewijs van vakkenis
  • Geldt als minimum standaard
  • Voortdurende evolutie
  • Internationale examens
  • Internationaal erkend
  • Door specialisten in de sector
  • Verlenging door bijscholing